De Galicische Doedelzak

Galicië ligt in het noordwesten van Spanje. Deze streek is van oorsprong Keltisch, daardoor heeft het qua cultuur, muziek en tradities raakvlakken met de andere Europese Keltische gebieden zoals Schotland, Ierland en Bretagne.

Doedelzakken hebben zich tijdens het Romeinse Rijk door heel Europa verspreid. In een aantal gebieden (zoals in Galicië) zijn ze door de eeuwen heen een belangrijk onderdeel van de cultuur geworden. 

De Spaanse naam gaita komt van het Gotische woord gaits. Het instrument werd namelijk vroeger van een geit gemaakt.

De gaita is het meest representatieve muziekinstrument van Galicië. Het wordt tijdens verschillende evenementen bespeeld, samen met verschillende percussie-instrumenten, zoals de pandereta (tamboerijn), tambor (tamboer) en de bombo (grote trom). Vaak wordt het gebruikt voor de dansbegeleiding tijdens volksfeesten.

gaita

Een verschil tussen de Schotse en de Galicische doedelzak is dat de Schotse doedelzak drie bourdons heeft die naast elkaar staan, terwijl de Galicische doedelzak er twee heeft die niet naast elkaar liggen. Dit heeft tot resultaat dat de Galicische doedelzak minder luid klinkt dan de Schotse.

Een ander verschil is dat de Schotse doedelzak oorspronkelijk werd gebruikt tijdens de veldslagen. De Galicische doedelzak wordt van oudsher gebruikt tijdens evenementen zoals feesten en bedevaarten.